h1

Het Team – 2013

De Eclectic is een grote boot, een hele grote boot, zo groot dat er een hele hoop mensen op kunnen. Over de hoeveelheid mensen die we aan boord willen hebben is niet iedereen het eens maar de posities die we hebben zijn als volgt:

1. Bow
2. Mid Bow
3. Mast
4. Float
5. Grinder
6. Pit 1
7. Pit 2
8. Trim 1
9. Trim 2
10. Main sail Trim
11. Helm
12. Taktiek
13. Navigatie

Team Eclectic Sub Culturen…antropologen voer:

Men of the Bow

Een unieke subcultuur binnen het team. Doorgaans de pretty boys die met gepaste arrogantie en soepelheid hun werkzaamheden uitvoeren op “the pointy end” van de boot. Dit zijn de jongens met de kekke kleertjes, de wal- en boot zonnebrillen en de body warmertjes. Zij zijn de Godenzonen, de rockstars. Die hun hand er niet voor omdraaien om in de meest verschrikkelijke condities het voordek op te kruipen en met verbazingwekkende acuratesse sheets, guys en vallen aan zeilen klikken, loef en lij drops uitvoeren. Zij peelen en spiken en gebruiken woorden zoals Kiwi drop, slack en Made. Zij zijn ook de krachtpatsers die binnen 1,5 scheepslengte de spi in top hebben gehesen en met het grootste gemak even de genua door bounchen.

Tot het voordek rekenen we positie 1, 2  en 3 in de reiling. Helemaal vooraan zit de Bowman golven te koppen. Daarna komt nummer 2 Mr. Midbow en de nummer 3 is de mastman.

De Floaters

De extra handjes, die ongelooflijk belangrijk zijn in het functioneren van het team. Communicators die de schakel vormen tussen achterop en voorop. Zij springen bij in iedere situatie. Kennen de boot van binnen en van buiten en weten altijd precies wat er aan het handje is. Ze kunnen iedere manoeuvre dromen en zijn daarom in staat om op de juiste manier in te grijpen als het fout gaat. Want dat hadden ze allang zien aankomen.

Zij doen de snelle reparaties, kennen de volledige inhoud van de boot en weten altijd waar we zijn op de baan. Ze zien ook de concurrentie, schatten afstanden in en houden de wind in de gaten. Komt er een lift of een header dan zijn dit de jongens die het gemeld hebben.

De grinders, de werkers, de hikers !

Bij de floaters mogen we ook best Media Crew Members rekenen. Tijdens de Fastnet Race hadden we het genoegen om Sander Pluijm, Media Man van de Delta Lloyd, aan boord te hebben. Vorig jaar hadden we de kroket cams, maar om een of andere reden zijn die kwijt of missen we essentiele onderdelen, dus dan maar gewoon een media man aan boord. Filmpjes maken is overigens ineens wel heel populair aan boord.

Die lui in het midden

Pitters, die staan in het midden van de boot. De bazen van de piano, de bedieners van de lijntjes. De kijkers die snel in actie moeten komen en soms met brute kracht moeten roegen maar ook volledig gecontroleerd goed moeten mikken om te zorgen dat spi-bomen echt precies op het hoofd van de voordekker terecht kunnen komen.

“Its a big job on this boat” zei Maartje. Daarom hebben wij doorgaans twee poppetjes in de pit.

De Trimmers

Hardwerkende sportschool fanaten die heel hard slim zeiltjes in de juiste vorm trekken

Men at the back of the boat

Aan het andere uiteinde van de boot vinden we de “After Guard”. De denkers en beslissers. Zij die het taktische spelletje overzien en bepalen wanneer we overstag gaan en aan welke kant van het kruisrak we willen zitten.

Iemand die de calls maakt, die bedenkt waar we heen gaan, die de wedstrijd reglementen leest en ook de wedstrijdverklaringen gaat invullen. Taktiek is een veel omvattende taak en vereist kennis, inzicht en kunde. People skills maar ook keihard de leiding in handen kunnen nemen. “Het is hier geen democratie!!!!”

Drivers seat

De man die het roer in handen heeft en bewijst zich ook regelmatig, door zich eens even flink te laten gelden, als dingen uit de klauwen lopen zo vlak voor zijn neus (“en nu moet iedereen even zijn bek houden”). Als stuurman heb je ook een heerlijk overzicht van alles wat zo gaande is in de boot. Hoewel je natuurlijk vooral bestand moet zijn tegen tunnel visie richting je metertjes en je telltales.

%d bloggers liken dit: